José Riezebos, jeugd- en gezinscoach CJG Capelle aan den IJssel

Monique gaf de 'blog-pen' door aan José, die ons graag met haar verhaal meeneemt in haar coronatijd. 

Ons pleintje
Blij verrast was ik toen ik van Monique Daal het stokje kreeg overgedragen om een blog te schrijven over Vreedzaam. Ik hoefde er niet echt over na te denken, ik wist meteen dat ik iets wilde schrijven en waarover.

Ik woon in Capelle aan den IJssel en ben door mijn werk bij het Centrum voor Jeugd en Gezin betrokken bij de Vreedzame Wijk in Capelle. De aanpak van ‘Vreedzaam’ spreekt mij heel erg aan: opgroeien in een democratische samenleving, leren omgaan met verschillen, proberen conflicten vreedzaam op te lossen, verantwoordelijk voelen voor je omgeving. Hoe mooi is dat? Door mijn werk ben ik veel op basisscholen en kom ik ook veel in aanraking met de invoering van de Vreedzame aanpak op school. Ook ken ik door mijn werk en aanwezigheid in de wijk veel kinderen. De kinderen hebben de toekomst en ik hoop (en denk) dat wij als volwassenen heel veel van onze kinderen kunnen leren op dit – vreedzame – vlak.

Zeker nu.

Iedereen is thuis: aan het werk of huiswerk, sporten kan niet, niet naar vrienden, feestjes zijn niet mogelijk. Een hele moeilijke tijd. Niet alleen voor ons volwassenen, maar vooral voor de kinderen. Je bent een keer klaar met gamen, puzzelen en Netflixen. Dus kinderen trekken naar buiten. Ze willen met het mooie weer buiten spelen met elkaar. Ook iets waar ze nu opeens tijd voor hebben. Hun agenda’s zijn niet gevuld met afspraken voor school en sport. Ze hebben tijd om gewoon te spelen.

Ik woon aan een pleintje. Vanaf mijn balkon kijk ik op een soort binnenplaats. Het pleintje is omringd door flats en auto’s komen er niet. Een absoluut veilig pleintje waar iedereen op kijkt, dus ook een soort van sociale controle.
En toch, het is altijd leeg. Er speelden eigenlijk nooit kinderen in het pre-Corona-tijdperk. Kinderen hebben geen tijd, ouders zijn buiten de deur aan het werk. Ik vind dat jammer, het lijkt me zo’n heerlijk pleintje om te spelen…
En dan opeens is het druk op het pleintje. Er spelen kinderen van verschillende leeftijden met en naast elkaar. Heerlijk. Ik – op mijn balkonnetje – zit te genieten van de lachende stemmen, van het leven op het pleintje.

Door mijn werk op de scholen ken ik veel van de spelende kinderen. Dat is leuk, want daardoor zie ik ze ook eens anders dan alleen in de schoolbanken. De kinderen zitten op verschillende scholen: op Vreedzame Scholen en op scholen die (nog) niet meedoen. En door gewoon naar de kinderen te kijken en stilletjes te genieten zie ik de invloed van Vreedzaam. Echt geweldig.

In eerste instantie verloopt alles chaotisch. Wie speelt er met wie, wie beslist wat er gaat gebeuren? Voordat er echt gespeeld wordt is er een hoop geregel. Wat gaan we doen, wie doet er mee, wat zijn de spelregels? Allemaal zaken die vooraf besloten worden. Dat gaat voor een groot deel automatisch zonder er veel woorden aan vuil te maken. En toen zag ik het opeens: de invloed van Vreedzaam. Kinderen van wie ik weet dat ze op een Vreedzame School zitten zorgen ervoor dat alles in goede banen verloopt. Ze weten het zo te regelen dat iedereen meedoet, er zijn geen buitenstaanders. Ze sussen ruzietjes en doen aan hoor en wederhoor.

En ik bedacht me dat wij volwassenen zoveel van deze kinderen en dus ook van de grondgedachte van Vreedzaam kunnen leren. Als alle volwassenen met elkaar zouden omgaan als de kinderen op mijn pleintje zou het leven overal, maar zeker ook in mijn wijk, een stuk aangenamer zijn.

Voor de volgende blog geef ik het stokje graag door aan Nikki ten Zijthoff, kinderbuurtcoach & Vreedzame Wijk coördinator Schenkel.


Contact


Annemiek van Vliet
0652031337
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dennis de Vries
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Merlijn Slothouber
0638396654
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Vreedzame Nieuwsberichten

copyright © 2019 -2022 - Stichting Vreedzaam   |   Webproductie POINT OF VIEW