Een overzicht van webinars van Stichting Vreedzaam en onze partners van gerelateerde onderwerpen aan de Vreedzame Wijk.


Serie De Vreedzame Wijk
Aangezien er in deze coronatijden geen mogelijkheid was tot een fysieke Vreedzame Wijk training heeft Stichting Vreedzaam in de zomer van 2020 een webinar serie ontwikkeld voor mensen die wonen of werken in een Vreedzame Wijk. Het is een serie van 6 webinars van elk 45 minuten geworden waarin de deelnemers informatie kregen over de theorie achter het programma, maar ook praktijkvoorbeelden waarbij er ruimte was voor interactie. Ten slotte werden deelnemers door interactieve werkvormen aan het denken gezet over wat dit betekent voor hun eigen handelen.

 • Waarom werken aan een Vreedzame Wijk?
  Tijdens dit webinar staan een aantal maatschappelijke ontwikkelingen centraal die hebben geleid tot de ontwikkeling van ‘de Vreedzame Wijk’. Mag je elkaars kinderen nog aanspreken? Tot waar loopt onze rol als opvoeder, en wat vinden we nog ‘normaal’? Welke rol spelen volwassenen in het leven van kinderen, en wat vinden we belangrijk in de opvoeding? Hoe verhoudt dit zich tot zaken als onderwijs, veiligheid of zorg?

 • Waardoor werkt de Vreedzame wijk?
  In een Vreedzame wijk werken we aan het creëren van democratische oefenplekken voor kinderen en opvoeders. We proberen een pedagogisch tegenwicht te bieden tegen de straatcultuur, of niet-democratische contexten. Hoe werken we aan gedrag? En welke visie zit hierachter? Tijdens dit webinar nemen we je hierin mee.

 • Werken aan een positief en sociaal klimaat in de wijk
  Menselijk contact begin bij elkaar zien, en elkaar kennen. Hoe stimuleer je dit in de wijk? En wat betekent dit voor de manier waarop we kinderen opvoeden? Tot waar hebben kinderen en stem, en waarover hebben wij als opvoeders wat te zeggen? Een opsteker, wat is dat nu? Wat krijgen de kinderen op school aangeleerd, en hoe kunnen wij dat versterken? Na dit webinar heb je tips om te werken aan een positief klimaat in je wijk.

 • 8 juni 2020 om 20.00
  Conflicten Vreedzaam oplossen
  De basis van een democratie is gezamenlijk tegenstellingen aangaan en conflicten oplossen. Kunnen wij dat nog wel? Tijdens dit webinar krijg je inzicht in het ontstaan van conflicten en hoe mensen reageren in conflictsituaties. Vervolgens zien we hoe kinderen dit op school krijgen aangereikt en bekijken we hoe we dit in de wijk kunnen versterken.

 • Werken aan vergroten van verantwoordelijkheid
  De Vreedzame wijk gaat over het vergroten van eigenaarschap bij kinderen en ouders. Wat is nu dat democratisch speelveld? Welk ‘probleem’ lossen we op? Hoe zorgen we ervoor dat het geven van een stem aan kinderen niet verwordt tot schijndemocratie? En hoe verloopt zo’n democratisch proces? Tijdens dit webinar hoor je voorbeelden uit de praktijk, en ga je nadenken wat dit betekent voor je eigen pedagogisch handelen.

 • Omgaan met diversiteit
  Het laatste webinar staat in het teken van het omgaan met diversiteit. Tijdens dit webinar ga je vooral ervaren wat dit me jou als persoon doet. Wat versta jij onder diversiteit? Hebben wij zelf ook vooroordelen? Op basis waarvan ontstaan deze vooroordelen? Vervolgens krijg je te horen hoe we kinderen in een Vreedzame wijk bewust maken van deze processen.

Utrechtse inspiratiebijeenkomst Vreedzaam; van visie naar beleid tot praktijk
Op woensdag 2 december 2020 heeft de jaarlijkse Utrechtse inspiratiebijeenkomst Vreedzaam plaatsgevonden. Vanwege de corona maatregelen was deze bijeenkomst georganiseerd in de vorm van een webinar.

De kracht van een goede Vreedzame wijk of organisatie is dat deze pedagogische visie op alle plekken te ervaren is. Dit jaar stond dan ook in het teken van deze Vreedzame visie, de vertaling naar beleid, en het voelen van Vreedzaam in de praktijk. Dr. Stijn Sieckelinck hield als spreker een hoopvol betoog over burgerschapsvorming in crisistijd en de rol die kinderen en jongeren hierin hebben waarbij Vreedzaam een  positieve rol kan spelen in hun identiteitsontwikkeling. Na het inleidende verhaal van Stijn Sieckelinck kregen de deelnemers in vier subgroepen voorbeelden van Vreedzaam te zien op het gebied van visie, beleid en praktijk.


Werken aan de Vreedzame Kinderraad
Hoe verloopt het proces rondom de kinderraad in een Vreedzame Wijk? Hoe raakt dit burgerschap? Welke rol hebben alle afzonderlijke partners in de wijk? Wanneer is er sprake van een democratisch proces? Hoe maken we het betekenisvol voor kinderen? In dit informatieve webinar word je meegenomen aan de hand van praktijkvoorbeelden en krijg je tips over hoe je dit in je eigen wijk kan organiseren. We hopen dat je er wat aan hebt, en dat er mooie initiatieven rondom kinderraden zullen ontstaan, of worden voortgezet in de wijken!


Samen opvoeden in spannnende tijden
Op basisschool de Boomgaard in Utrecht werkt men samen met ouders als pedagogisch partner. Passend bij het gedachtegoed van Vreedzaam werkt men hier met een ouderstuurgroep Vreedzaam. Deze groep ouders ontwikkelt initiatieven om het ‘samen opvoeden’ op school en in de wijk te versterken. Één van deze initiatieven is de ontwikkelingen van een webinar over ‘opvoeden in spannende tijden’.
Vind jij dat kinderen zelf bepalen wanneer ze naar bed mogen tijdens vakantie? Word jij er ook moe van dat je kind telkens in discussie gaat en niet wil luisteren? Durf jij kinderen op straat nog aan te spreken? Een gesprek over deze vragen, en spanningen binnen de opvoeding is hier terug te zien!


Contact


Annemiek van Vliet
0652031337
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Merlijn Slothouber
0638396654
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Vreedzame Nieuwsberichten

copyright © 2019 -2022 - Stichting Vreedzaam   |   Webproductie POINT OF VIEW