Een overzicht van webinars van Stichting Vreedzaam en onze partners van gerelateerde onderwerpen aan de Vreedzame Wijk.


Serie De Vreedzame Wijk
Aangezien er in deze coronatijden geen mogelijkheid was tot een fysieke Vreedzame Wijk training heeft Stichting Vreedzaam in de zomer van 2020 een webinar serie ontwikkeld voor mensen die wonen of werken in een Vreedzame Wijk. Het is een serie van 6 webinars van elk 45 minuten geworden waarin de deelnemers informatie kregen over de theorie achter het programma, maar ook praktijkvoorbeelden waarbij er ruimte was voor interactie. Ten slotte werden deelnemers door interactieve werkvormen aan het denken gezet over wat dit betekent voor hun eigen handelen.

  • Waarom werken aan een Vreedzame Wijk?
    Tijdens dit webinar staan een aantal maatschappelijke ontwikkelingen centraal die hebben geleid tot de ontwikkeling van ‘de Vreedzame Wijk’. Mag je elkaars kinderen nog aanspreken? Tot waar loopt onze rol als opvoeder, en wat vinden we nog ‘normaal’? Welke rol spelen volwassenen in het leven van kinderen, en wat vinden we belangrijk in de opvoeding? Hoe verhoudt dit zich tot zaken als onderwijs, veiligheid of zorg?

  • Waardoor werkt de Vreedzame wijk?
    In een Vreedzame wijk werken we aan het creëren van democratische oefenplekken voor kinderen en opvoeders. We proberen een pedagogisch tegenwicht te bieden tegen de straatcultuur, of niet-democratische contexten. Hoe werken we aan gedrag? En welke visie zit hierachter? Tijdens dit webinar nemen we je hierin mee.

  • Werken aan een positief en sociaal klimaat in de wijk
    Menselijk contact begin bij elkaar zien, en elkaar kennen. Hoe stimuleer je dit in de wijk? En wat betekent dit voor de manier waarop we kinderen opvoeden? Tot waar hebben kinderen en stem, en waarover hebben wij als opvoeders wat te zeggen? Een opsteker, wat is dat nu? Wat krijgen de kinderen op school aangeleerd, en hoe kunnen wij dat versterken? Na dit webinar heb je tips om te werken aan een positief klimaat in je wijk.

  • Conflicten Vreedzaam oplossen
    De basis van een democratie is gezamenlijk tegenstellingen aangaan en conflicten oplossen. Kunnen wij dat nog wel? Tijdens dit webinar krijg je inzicht in het ontstaan van conflicten en hoe mensen reageren in conflictsituaties. Vervolgens zien we hoe kinderen dit op school krijgen aangereikt en bekijken we hoe we dit in de wijk kunnen versterken.

  • Werken aan vergroten van verantwoordelijkheid
    De Vreedzame wijk gaat over het vergroten van eigenaarschap bij kinderen en ouders. Wat is nu dat democratisch speelveld? Welk ‘probleem’ lossen we op? Hoe zorgen we ervoor dat het geven van een stem aan kinderen niet verwordt tot schijndemocratie? En hoe verloopt zo’n democratisch proces? Tijdens dit webinar hoor je voorbeelden uit de praktijk, en ga je nadenken wat dit betekent voor je eigen pedagogisch handelen.

  • Omgaan met diversiteit
    Het laatste webinar staat in het teken van het omgaan met diversiteit. Tijdens dit webinar ga je vooral ervaren wat dit me jou als persoon doet. Wat versta jij onder diversiteit? Hebben wij zelf ook vooroordelen? Op basis waarvan ontstaan deze vooroordelen? Vervolgens krijg je te horen hoe we kinderen in een Vreedzame wijk bewust maken van deze processen.

  • Pedagogische samenwerking in de wijk

Werken aan de Vreedzame Kinderraad
Hoe verloopt het proces rondom de kinderraad in een Vreedzame Wijk? Hoe raakt dit burgerschap? Welke rol hebben alle afzonderlijke partners in de wijk? Wanneer is er sprake van een democratisch proces? Hoe maken we het betekenisvol voor kinderen? In dit informatieve webinar word je meegenomen aan de hand van praktijkvoorbeelden en krijg je tips over hoe je dit in je eigen wijk kan organiseren. We hopen dat je er wat aan hebt, en dat er mooie initiatieven rondom kinderraden zullen ontstaan, of worden voortgezet in de wijken!


Contact


Annemiek van Vliet
0652031337
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Merlijn Slothouber
0638396654
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Agnes Pols
0610195588
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Vreedzame Nieuwsberichten

copyright © 2019 -2022 - Stichting Vreedzaam   |   Webproductie POINT OF VIEW